Home    Over ons    Wat wij doen    Blog    Nieuws    NIVO    Contact

Theorie    Toepassingen

De diepte in    De kracht van behoeften    Individuele ontwikkeling    Voorkeurgedrag    De praktijk    Individu en collectiviteit

De diepte in naar de hele mens

 

We willen werken, leiden of veranderen vanuit de hele mens, met zijn overtuigingen, emoties en behoeften als de motor in organisaties. Dan is het nodig om ons beeld van de zakelijke werkelijkheid te herzien.

In het Openhartigheidconcept gaan we ervan uit, dat organisaties zijn te begrijpen a.h.v.:

  • Het zichtbare uiterlijk van het collectief, cijfers, modellen, systemen - structuur & ontwerp
  • De onzichtbare collectieve binnenkant, de menselijke factor, cultuur - mensen & cultuur
  • Het zichtbare uiterlijk van individuen, gedrag, kennis, vaardigheden - hoofd & handen
  • Het individuele innerlijk, overtuigingen, emoties, diepste verlangens - hart & buik

In onze werksituatie beperken we ons handelen liever tot de zichtbare kant van mens en organisatie. Maar we weten, dat er meer is en dat we dat voor maximaal succes niet zouden moeten negeren. Een wijze van managen die daar vanuit gaat, zal in het menselijk innerlijk een laag dieper zoeken naar deze individuele heelheid. Op zoek naar verbinding van persoonlijk en zakelijk, naar hart en buik.

De vraag is nu op welke voor iedereen toegankelijke manier we de verbinding met het innerlijk kunnen maken en hoe we dat vervolgens in de praktijk toepassen.

We zijn hierbij ge´nspireerd door de Integrale Visie van de Amerikaanse filosoof Ken Wilber. Hij betoogt: "We kunnen onze werkelijkheid pas volledig begrijpen, als we die benaderen vanuit vier invalshoeken, namelijk vanuit de collectiviteit, het individu en voor beide vanuit het zichtbare en het innerlijk."